هفت خوان ثبت سفارش تجهیزات آی تی

هفت خوان ثبت سفارش تجهیزات آی تی

به گزارش وب كنفرانس دبیر كمیسیون شبكه سازمان نظام صنفی كامپیوتری تهران با انتقاد از شرایط ثبت سفارش تجهیزات شبكه و فناوری اطلاعات در ایران، اعتقاد دارد كه بازرگانان ایرانی برای وارد كردن تجهیزات، به زحمت زیاد و با هزینه های سنگین، تحریم ها را دور می زنند، اما در داخل یك خودتحریمی وجود دارد كه نمی توان آنرا دور زد.


احسان زرین بخش در گفتگو با ایسنا، با بیان این كه در سازمان نظام صنفی كامپیوتری بعنوان بزرگ ترین سازمان مردم نهاد در حوزه فناوری اطلاعات با شركت ها و كارآفرین های زیادی در ارتباط هستیم، اظهار داشت: قبل از این روال در كشور این طور بود كه حداكثر طی مدت ۲۴ ساعت ثبت سفارش دریافت می شد، اما از آغاز سال ۱۳۹۷ تابحال به فرایند یك ماهه و بیشتر تبدیل گشته و انجام ثبت سفارش خیلی سخت و زمان بر شده است و هنگام درخواست، به متقاضیان گفته می شود كه باید چند شاخص را رعایت نمایند.
وی افزود: یكی از این شاخص ها، سابقه سفارش است؛ اینكه می گویند باید سابقه واردات كالایی كه می خواهید وارد كنید را داشته باشید. مشكل این است كه به علت سرعت بالای رشد تكنولوژی، تجهیزات حوزه آی تی مدام در حال تغییر و به روزرسانی است، بنابراین زیرساخت های كشور همیشه به تجهیزات جدید و به روز نیاز دارند، شما باید كالایی را وارد كنید كه امكان دارد هیچ كس سابقه واردات آنرا نداشته باشد. در چنین شرایطی برای مثال كشور هیچ وقت نمی تواند به نسل پنج اینترنت برسد چون هیچ اپراتوری در ایران سابقه آنرا قبلاً نداشته است.
قرار دادن سقف سفارش برای واردات
دبیر كمیسیون شبكه سازمان نظام صنفی كامپیوتری تهران، قرار دادن سقف مبلغ سفارش را یكی دیگر از شاخصهای لازمه ی ثبت سفارش دانست و بیان كرد: می گویند اگر شما پارسال یك میلیون دلار كالا وارد كشور كردید، امسال برای مثال باید ۶۰ درصد آن میزان و یا میانگین دو سال قبل را وارد كنید. مصرف كننده نهایی این كالاها و تجهیزات حوزه ICT، وزارت خانه ها، مؤسسات، بانك ها، بیمه، ادارات و در نهایت دولت الكترونیك هستند. حالا مشكل ما این است كه بخشی از دولت مناقصه می گذارد و درخواست خرید یك كالا را دارد، اما بخش دیگری از دولت این اجازه را نمی دهد كه نیاز خود دولت تأمین شود.
زرین بخش با بیان این كه مشكل دیگر خصوصاً در حوزه ICT، دفتر برق و الكترونیكی وزارت صمت است، اضافه كرد: برای تأیید ثبت سفارش، نظر این دفتر را می خواهند. برق و الكترونیك چند خصوصیت دارد اما همچون مشكلات آن می توان به تعداد پرسنل محدود علیرغم حجم درخواست های گسترده و متنوع كه نیازمند دانش فنی فراگیر در همه حوزه هاست، نام برد. پرسنل دفتر مذكور باید از سوئیچ، روتر، فایروال، تجهیزات وایرلس تا كابل و سایر موارد را بررسی نمایند. در صورتیكه حتی در بزرگ ترین شركت ها، برای هر حوزه فنی كارشناسان فنی مرتبط به آن حوزه وجود دارند و یك تیم چندنفره درباره همه چیز اظهار نظر نمی كند.
وی افزود: مساله بعدی این دفتر، عدم پاسخگویی در زمان مشخص است. زمانی كه ما درخواست می دهیم، محدوده زمانی به ما داده نمی گردد. وقتی متقاضی درخواست می دهد باید مشخص باشد درخواستش طی چه زمانی بررسی می شود اما اینجا در یك حلقه معیوب هستیم كه معلوم نیست بر مبنای چه شاخص هایی بررسی می شود و زمان بندی مشخصی هم ندارد. یا این كه می گویند برای ثبت سفارش اگر سابقه ندارید، باید قرارداد دولتی داشته باشید. در حالیكه گاهی این كالاها به صورت واسطه ای به شركت ها و ارگان های دولتی فروخته می شود یا یك سری تجهیزات برای تأمین كالای بازار وارد كشور می شود و قرارداد دولتی وجود ندارد.
دچار خودتحریمی شده ایم
عضو كمیسیون مراكز داده سازمان نظام صنفی كامپیوتری تهران با اشاره به كالاهایی كه گرفتار مشكلات واردات هستند، اظهار نمود: قسمت عمده تجهیزات شبكه و فناوری اطلاعات به علت تكنولوژی بالایی كه دارند، شامل تحریم ها می شوند، نه تحریم های ثانویه كه با برجام برطرف شد، بلكه تحریم های اولیه، چونكه تكنولوژی آنها به حدی بالاست كه كشورهای متخاصم نمی خواهند وارد كشور ما شود. در چنین شرایطی بازرگانان و تجار ایرانی با زحمت زیاد تحریم ها را دور می زنند و با هزینه های سنگین این تجهیزات را وارد می كنند، اما در داخل یك خودتحریمی وجود دارد كه نمی توانیم آنرا دور بزنیم.
زرین بخش با بیان این كه یكی از اشكالات واردات، بحث تولید داخل است، اظهار داشت: ما یك كار درست را به بدترین نحو ممكن انجام می دهیم. ما یك سری تولیدكننده داریم كه باید تكریمشان نماییم و به آنها امتیازات خاص بدهیم كه تولید را ادامه بدهند. اما به جای این كار، تمامی امتیازات را از كسانی كه تولید نمی كنند، سلب و عرصه را هم به آنها تنگ می نماییم، در حالیكه این كار ضدتولیدترین كار است. هرچند در این عرصه هم تولیدات بسیار محدودی داریم كه به علت سرعت بالای تكنولوژی، امكان داشتن تكنولوژی به روز را ندارد.
وی افزود: می گویند كالایی كه تولید داخل دارد، وارد كشور نشود، با این كار شاید از یك كالای خاص بتوانیم یك مدل را تولید نماییم اما خویش را از دیگر مدل هایش محروم می نماییم و آن كالاهایی كه تولید می شود تنها درصدی از نیاز داخل را تأمین می كند. از طرفی خود آن شركت تولیدكننده هم باید یك سری مواد اولیه را وارد كند. كار شركت های تولیدكننده تولید است و شركت های بازرگانی با ظرافت های بازرگانی بیشتر آشنا هستند. ما با این سخت گیری ها شركت های بازرگانی را به همراه سرمایه شان از مدار خارج می نماییم و به یك تولیدكننده می گوئیم هم تولید نماید و هم واردات انجام دهد و این شركت به حوزه ای وارد می شود كه به آن آشنایی كافی ندارد و مجموع این هاست كه می شود خودتحریمی.
به مجوزهایی كه می دهید احترام بگذارید
دبیر كمیسیون شبكه سازمان نظام صنفی كامپیوتری تهران با بیان این كه ثبت سفارش باید برای شركت هایی كه دارای سابقه چندین ساله كارت بازرگانی هستند و در خلال این مدت به تعهدات خود در زمینه واردات كالا عمل كرده اند، با تسهیلات صورت گیرد، اظهار داشت: به این شركت ها مجوز می دهند اما این مجوزها قابلیت استفاده ندارد. وقتی كسی كارت بازرگانی را می گیرد و مدام آنرا تمدید می كند، یعنی یك سری موارد قانونی را رعایت كرده، پس باید بتواند فعالیت تجاری و اقتصادی انجام دهد. لازم است به مجوزهایی كه دادیم، احترام بگذاریم، قوانین نانوشته و بدون منطق را حذف نماییم.
زرین بخش با بیان این كه با حذف شركت های بازرگانی، علاوه بر سرمایه، تجربه و نیروی متخصص آنها را هم از مسیر خارج می نماییم، اظهار نمود: اتفاق بدی كه در كشور ما افتاده این است كه به علت تعدد روندهای بررسی، سرعت گردش منابع مالی به شدت كاهش پیدا كرده است. همین كه پول بین واحدها گردش پیدا نمی كند، شركت ها طلب دارند و طلبشان را نمی گیرند كه حقوق پرسنل را بدهند و مجبور می شوند تا یك بازه زمانی از سرمایه یا پس اندازشان مصرف كنند و از یك زمان به بعد، به علت هزینه های ماهیانه، توانایی پرداخت حقوق پرسنل را ندارند و به سمت تعدیل و تعطیلی می روند و با تصمیماتی كه می گیریم این روند شتاب گرفته است.
عضو كمیسیون مراكز داده سازمان نظام صنفی كامپیوتری تهران افزود: مبحث دیگری كه پیشنهاد می نماییم آزاد كردن نرخ ارز برای همه فعالیت های اقتصادی می باشد. زمانی كه ارز را ۴۲۰۰ اعلام كردند، یك رانت گسترده بوجود آمد و پس از یك سال هم به نتیجه رسیدند كه ارز ۴۲۰۰ مناسب نبوده، چون هر كالایی با این نرخ وارد می شد، معمولاً به قیمت آزاد دادوستد می شد. باید زنجیری كه به پای بخش خصوصی بسته شده را آزاد كنند، ارز را آزاد بگذارند و اجازه دهند شركت ها فعالیت خویش را داشته باشند.
نرخ ارز آزاد شود، چرخ اقتصاد می چرخد
وی با بیان این كه هم اكنون وقتی در مناقصات شركت می نماییم، به علت نرخ ارز نمی دانیم با چه قیمتی باید كالا را عرضه نماییم، اضافه كرد: ما اول در مناقصه شركت می نماییم و برنده می شویم و بعد سفارش می دهیم كه این كالا وارد كشور شود. اگر قیمت دلار در این مدت افزایش داشته باشد، باید با ضرر آنرا فروخت. باید با انجام نرمال سازی ثبت سفارش و آزاد كردن نرخ ارز، فعالان اقتصادی بتوانند حداقل برای یك ماه و نیم پیش رو امكان پیشبینی داشته باشند. اگر نرخ آزاد شود، واردكننده، تولیدكننده، تاجر و فعال اقتصادی از آن استفاده می نمایند و چرخ اقتصاد می چرخد.
دبیر كمیسیون شبكه سازمان نظام صنفی كامپیوتری تهران با بیان این كه از وزارت ICT درخواست داریم این موارد را در هیأت دولت مطرح كند، اظهار داشت: همینطور از آنها می خواهیم بخش های مربوط به ترخیص كالا كه زیر نظر وزارتخانه است، تسهیل شود. مشكلات واردات كالا، ثبت سفارش، پیدا كردن ارز، خرید كالا و دور زدن تحریم است اما بعد از واردات، به علت سیاست های سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، كالا مدت بسیار زیادی در گمرك می ماند تا ترخیص شود. یكی از درخواست های اصلی ما در ۱۱ سال قبل از وزارت خانه و سازمان تنظیم مقررات ارتباطات این بوده كه متأسفانه اجابت نشده است. البته مشكلات به قدری زیاد است كه این مورد در مراحل آخر قرار دارد.
لزوم حل مشكلات با هماهنگی تمام دستگاه ها
زرین بخش با بیان این كه در سال ۱۳۹۷ تصور این بود كه شرایط كنترل می شود اما امسال ما با كاهش شدید تجهیزات و افزایش نیاز این تجهیزات روبه رو هستیم، اظهار داشت: مشكل اصلی ارز است و به علت محدود بودن ارز می خواهند تقاضا را به صورت بخشنامه ای و دستوری كاهش دهند، در صورتیكه تقاضا برای این واردات تجهیزات واقعی است. بدون ثبت سفارش، نمی توانیم ارز بگیریم و كالا وارد نماییم، در نتیجه گرفتار جریمه تأخیر می شویم، ضمانت نامه هایمان ضبط می شود و بدون اینكه فعالیت بازرگانی شكل گرفته باشد و قصوری متوجه بخش خصوصی باشد، بخش خصوصی مجازات می شود. البته هم اكنون با وزارت صمت و شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی، اتاق بازرگانی و وزارت ارتباطات در حال رایزنی هستیم و امیدواریم در صورت وجود همت همه جانبه، این مساله با یك هماهنگی بین تمام ارگان ها حل شود.
وی همینطور تصریح كرد: ما می گوئیم بستر IT (فناوری اطلاعات)، دولت الكترونیك، استارت آپ ها و اپراتورها سبب رونق اقتصادی می شوند، اما IT یك خصوصیت بسیار مهم دیگر برای كشور دارد كه معمولاً مغفول می ماند، این كه سبب می شود برای تصمیم گیری و تشخیص و پیشبینی، اطلاعات و داده های به روز داشته باشید و بدانید مسیری كه رفتید درست بوده یا نه. با اجازه ندادن به ارتقای زیرساخت های كشور، این بخش حذف می شود و آنگاه مجبوریم بدون اطلاعات و داده تصمیم بگیریم كه از همه چیز خطرناك تر است.




منبع:

1398/03/02
20:15:58
5.0 / 5
4542
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
WebMeet

webmeet.ir - حقوق مادی و معنوی سایت وب كنفرانس محفوظ است

وب كنفرانس

کنفرانس تحت وب و چت تصویری