توجه مسئولان به بعد امنیتی و سیاسی فضای مجازی است

توجه مسئولان به بعد امنیتی و سیاسی فضای مجازی است

کارشناسان فضای مجازی معتقدند توجه مسئولان صرفاً به بعد امنیتی و سیاسی فضای مجازی است و بعد اجتماعی آنرا نادیده می گیرند و همین نوع نگاه باعث بروز صدمه های مختلف می شود.


به گزارش وب کنفرانس به نقل از ایسنا، سیدحسن موسوی چلک، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران و مرضیه ابراهیمی، عضو هیئت علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه شهید بهشتی در نشست نقد و اندیشه با مبحث «آسیب شناسی شبکه های اجتماعی در فضای مجازی»، استفاده از فضای مجازی را در زندگی امروزی موضوعی مهم ذکر کردند که باید سیاست گذاران افزایش سواد رسانه ای را در این عرصه مدنظر قرار دهند.

تأخر فرهنگی در مواجه با فضای مجازی
موسوی چلک با اشاره به نقش فضای مجازی در جامعه کنونی اظهار نمود: هم اکنون زندگی بدون فضای مجازی امکان پذیر نیست و ما نمی توانیم مانع رشد فناوری شویم اما در این عرصه تأخر فرهنگی را شاهد می باشیم. گاهی اوقات توجه مسئولان صرفاً به بعد امنیتی و سیاسی فضای مجازی است و عملا بعد اجتماعی آنرا نادیده می گیرند همین نوع نگاه باعث بروز صدمه های مختلف می شود.
رئیس انجمن مددکاران ایران با اعلان اینکه کرونا باعث شد تا همه افراد در گروه سنی پایین هم از فضای مجازی استفاده کنند اشاره کرد: در شرایطی فرزندان، والدین و آموزش وپرورش هیچ آمادگی نداشتند به سبب شیوع ویروس کرونا مجبور شدیم تا کودکان در سن کم را با فضای مجازی به واسطه نرم افزار شاد آشنا نماییم. در گذشته کودکانی که صاحب والدین شاغل بودند ساعت هایی از روز را تنها می گذراندند اما هم اکنون بچه ها ساعات زیادی از شبانه روز را در فضای مجازی به تنهایی می گذرانند و تبعات آن همین افزایش آمار خودکشی در سنین کم است.

سکوت در قبال لزوم افزایش سواد رسانه ای
وی تاکید کرد: فضای مجازی قابل کنترل نیست و والدین ازنظر دانش فنی از فرزندان خود عقب تر هستند و این در حالیست که نظام آموزشی و مراجع ذی ربط در مقابل لزوم بالا بردن سواد رسانه ای سکوت اختیار کردند. درگذشته بچه ها با همسالان خود بازی می کردند و در گروه اجتماعی شدن را فرامی گرفتند اما امروزه این ها از بین رفته است ازاین رو باید منتظر بحران های جدیدتری باشیم.
موسوی چلک اظهار نمود: هیچ چیز بد نیست و همه چیز فرصت است پس باید از فرصت ها استفاده نمائیم و تهدیدها را به فرصت تبدیل نماییم. درگذشته میانگین صحبت در خانواده های ما ۱۵ دقیقه تخمین زده می شد اما امروز این آمار بسیار کمتر شده است. عدم برقراری ارتباط باعث کشش فرزندان به فضای مجازی است. مشکل ما این است که در گفتگو با فرزندانمان درست رفتار نمی نماییم و به سؤالات آنها پاسخ ندادیم. جذابیت فضای مجازی این است که همه سؤالات را پاسخ می دهد و افراد در سیل اطلاعات قرار می گیرند.
بنا بر اعلام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات موسوی چلک با اعلان اینکه نوجوانان و جوانان خلأهای زندگی روزمره را در فضای مجازی جبران می کنند اشاره کرد: بعنوان مثال در فضای واقعی مانع برگزاری کنسرت می شوند اما این امکان در فضای مجازی برای همه مهیاست که همین باعث بروز شادی و جذابیت بیشتر می شود. در فضای واقعی صدمه ها مشهود و سریع بروز می کنند اما در فضای مجازی پس ازاینکه تاثیر عمیق بر زندگی گذاشتند نمایان می شوند.

فضای مجازی سیاست گذاران را ملزم به پاسخگویی می کند
موسوی چلک با تاکید بر اینکه محدودیت اطلاع رسانی در فضای مجازی وجود ندارد اشاره کرد: همین مبحث باعث ترس سیاست گذاران شده است چونکه آنها را ملزم به پاسخگویی می کند ازاین رو این ترس سبب می شود تا در زمینه استفاده از این فضا فرهنگ سازی نشود و جامعه در معرض انواع صدمه ها قرار گیرد. آمارهای وزارت بهداشت نشان میدهد ۲۳ تا ۲۵ درصد مردم مبتلا به اختلال روانی هستند. فضای مجازی نگرانی ها، افسردگی ها، اعتیاد و غیره را بیشتر می کند، اما نباید آنرا فیلتر کرد بلکه در زمینه تقویت اندیشه باید قدم برداشت.

نگاه امنیتی شورای عالی فضای مجازی به فضای مجازی
موسوی چلک بابیان اینکه درگذشته بچه ها تا ۱۸ سال صبر می کردند و برخی موضوعات را برای آنها بازگو می شد اضافه کرد: امروزه بچه ها صبر نمی کنند تا بزرگ شوند و موضوعات را درک کنند ازاین رو باید به شکلی رفتار نماییم تا فضای مجازی پناهگاهی برای آنها نشود چونکه دارای پستوهای زیادی است که هر چه پیش رویم خطرناک تر می شود. شورای عالی فضای مجازی به موضوعات فضای مجازی نگاه امنیتی دارد و نگاه اجتماعی را حذف کرده است.
رئیس انجمن مددکاران ایران با اشاره به استفاده از پیام رسان های داخلی اشاره کرد: نگاه امنیتی سبب شده است که مردم به استفاده از پیام رسان های داخلی اعتماد نداشته باشند که بخشی از این مورد به عملکرد مسئولان بازمی گردد. باید در سیاست گذاری ها نخبگان اجتماعی و فرهنگی را دخیل نماییم تا صدمه ها کاهش یابند. باید سواد رسانه ای در رسانه ها موردتوجه قرار گیرد و محتوای جذاب تولید شود، کارگروهی از مخاطبان جوان تشکیل گردد و نظر مخاطبان جوان درباره محتوا جویا شویم و ایده های جدید را در فضای مجازی شناسایی نماییم.

فرزندان را در فضای مجازی تنها نگذاریم
موسوی چلک تاکید کرد: فرزندان را در فضای مجازی تنها رها نکنیم اگر مقرر است فیلمی دیده شود به اتفاق خانواده آنرا ببینید این همراهی شعف را در میان خانواده ها می افزاید. باید بپذیریم که تفاوت در نوع انتخاب ها وجود دارد. اگر فرزند ما در فضای مجازی اشتباهی کرد او را طرد نکنیم و درگیر شدن در فضای مجازی را آخر زندگی تلقی نکنیم راه های بچه ها برای پیشرفت را باز بگذاریم.

والدین خسته و فرزندان درگیر فضای مجازی
مرضیه ابراهیمی با تاکید بر اینکه بحران امروزی جامعه ما بحران سکوت است، اظهار نمود: والدین به سبب بی حوصلگی یا خستگی ترجیح می دهند که فرزندانشان درگیر فضای مجازی باشند که نتایج خطرناک آن به تدریج در حال نمایان شدن است. فضای مجازی به طورکلی صدمه زا نیست، اینکه ما به طورکلی به فضای مجازی بدبین باشیم صحیح نیست ازاین رو باید تمهیداتی داشته باشیم که فضای مجازی به فرصت خوبی برای آموزش و فعالیت مثبت فرزندان تبدیل گردد، اگر فضای مجازی نبود در زمان شیوع ویروس کرونا آموزش با بحران جدی مواجه می شد.
عضو هیئت علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه شهید بهشتی اشاره کرد: ما در فضای واقعی مشکلات ارتباطی، شکاف نسلی و غیره را داریم، بعنوان مثال به کودک خود آموزش نداده ایم تا خواسته های خویش را درستی مطرح کند و همین مبحث سبب می شود که فضای مجازی پناهگاهی امن برای وی باشد. فضای مجازی بیماری زا نیست بلکه این بیماری از قبل در فضای بیرونی ایجادشده بود، باید بپذیریم که فضای مجازی آیینه تمام نمای فضای واقعی است پس باید در روابط والدین و فرزند، شاگرد و معلم و استاد و شاگرد تجدیدنظر صورت گیرد.

مهاجرت به فضای مجازی و فرار از فضای واقعی
ابراهیمی در ادامه با تاکید بر اینکه فیلترینگ روش مناسبی برای کنترل فضای مجازی نیست اشاره کرد: فیلترینگ باید راهکاری کوتاه مدت باشد؛ چونکه استفاده از فیلترشکن ها زمینه را برای دسترسی به اطلاعات و محتواهای مختلف باز می کند.
عضو هیئت علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه شهید بهشتی اظهار داشت: بچه هایی که در فضای واقعی مدام مورد سرکوفت قرار می گیرند و نقشی به آنها محول نمی گردد خویش را در فضای مجازی به شکلی که دوست دارند جلوه می دهند و مورد تشویق و لایک گرفتن قرار می گیرند. بعنوان مثال وقتی فردی ادمین کانال در فضای مجازی می شود هویت می گیرد و در مقایسه ها برتر می شود و همین مبحث به او اعتمادبه نفس می دهد و خود مطلوب را کسب می کند. مهاجرت به فضای مجازی نوعی فرار از فضای واقعی است.
ابراهیمی با اشاره به اینکه همیشه مشکلات اقتصادی زمینه ساز صدمه های اجتماعی نیست اشاره کرد: نبود تعامل در خانواده عامل بروز فاصله است که این مورد در قشر مرفه زیاد دیده می شود که همین مبحث سبب سوق دادن فرزندان به فضای مجازی و رفع تنهایی آنها شده است. ناآگاهی استفاده از فضای مجازی و سیاسی شدن امور باعث قربانی شدن افراد می شود.




منبع:

1399/10/27
12:59:32
0.0 / 5
1040
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۵
WebMeet

webmeet.ir - حقوق مادی و معنوی سایت وب كنفرانس محفوظ است

وب كنفرانس

کنفرانس تحت وب و چت تصویری