احتمال مسدودسازی دسترسی به دامنه اینترنتی رسانه های ایرانی

باید خویش را از قید دامنه های دات كام خلاص نماییم

باید خویش را از قید دامنه های دات كام خلاص نماییم

به گزارش وب كنفرانس با ادامه دار شدن روند مسدود شدن سایت های ایرانی با دامنه دات كام و سوءاستفاده آمریكا از دسترسی خود به آی كن بعنوان نهاد تایید و تصویب پسوندها، مدیران دولتی و حاكمیتی باید تمهیداتی را در نظر بگیرند كه امكان دارد آمریكا روزی كل دامنه های دات كام را برای ایران ببندد.


به گزارش وب کنفرانس به نقل از ایسنا، دامین یا دامنه (Domain) نامی است که وبسایت از راه آن قابل دستیابی بوده و از دو بخش نام و پسوند تشکیل شده است. پسوندهای مجاز و معتبر در واقع پسوندهایی هستند که توسط کمیته مخصوص تأیید و تصویب پسوندها یعنی آی کن (ICANN) تأیید شده باشند. سازمان آی کن یک نهاد غیرانتفاعی در آمریکا است که با مجوز وزارت بازرگانی آمریکا، مدیریت تمام دامنه های جهان را در اختیار دارد و تخصیص دامنه ها و حفاظت از مالکیت این دامنه ها بر عهده اوست.
روزهای پایانی دیماه سال قبل بود که یک شرکت ایرانی عرضه دهنده خدمات صوت و تصویر آنلاین از دسترس خارج شد و مدیرعامل آن علت این اتفاق را تحریم های بین المللی شرکت ثبت کننده دامنه اعلام نمود و یک روز طول کشید تا با جابجایی دامنه به خدمت دهنده دیگری، مشکل حل شود. اوایل بهمن ماه هم دامنه دات کام یک خبرگزاری به بهانه تحریم ها و وابستگی این خبرگزاری به سپاه پاسداران از دسترس خارج شد.
در اقدام دیگری، مدیر مسئول روزنامه «ایران» روز ششم اردیبهشت سال جاری از مسدود شدن دامنه سایت رسمی این روزنامه توسط وزارت خزانه داری آمریکا اطلاع داد و اظهار داشت: دامنه رسمی سایت روزنامه ایران به آدرس iran-newspaper.com توسط دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا (اوفک) مصادره و مسدود شد.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در حساب توییتری خود در واکنش به این مورد نوشت: جمهوری اسلامی ایران قویا تصمیم خزانه داری آمریکا در مسدودسازی دسترسی به دامنه اینترنتی رسانه های ایرانی را که مغایر با اعلامیه جهانی حقوق بشر و آزادی بیان است، محکوم می کند. اقدام این رژیم در ساکت کردن جریان رسانه ای بدیل، آمریکا را به نقض کننده اصلی نظم قانون محور بین الملل تقلیل داده است.

مالکیت معنوی بخشی از فلسفه اینترنت است
در این راستا پوریا آسترکی -کارشناس فناوری اطلاعات- با اشاره به اینکه فلسفه اینترنت بر اساس آزادی دسترسی و انتشار است، اظهار داشت: بخشی از این آزادی در مالکیت معنوی تعریف شده است. اگر مالکیت معنوی مورد اعتماد جهانی نباشد، اینترنت معنای خویش را از دست می دهد. تعریف www یعنی شبکه جهانی وب و اگر قرار باشد این شبکه جهانی مورد دسترسی من یا مالکیت من در ایران یا هر کشور دیگر با آمریکا فرق کند، دیگر از هویت تعریف شده برایش فاصله گرفته است.
ایشان در ادامه با تاکید بر اهمیت مالکیت دامین بیان نمود: دامنه های اینترنتی، آدرس دسترسی به هر سایت و هویت آن سایت است و مالکیت آنها مانند یکی از اساسی ترین حقوق در فعالیت آنلاین به حساب می آید. حتی زمانی که دو کشور با هم در جنگ باشند یا دولتی با شهروندش در جنگ باشد، لغو مالکیت دامنه مبحث محدودی است. در ایران هم امکان دارد دامنه ای از دسترس خارج یا سایتی فیلتر شود، اما ضبط دامنه توسط دولت به علت تخلف اتفاق نمی افتد، چونکه تمام حقوق معنوی یک وبسایت به دامنه اش بستگی دارد.
این کارشناس فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه این اتفاق از دیدگاه مالکیت معنوی در اینترنت پدیده ای مهم و کمیاب است که کل سازمان مدیریت دامنه های جهانی را تحت تأثیر قرار می دهد و مخدوش می کند، اظهار داشت: سازمان آی کن یک نهاد غیرانتفاعی در آمریکا است که با مجوز وزارت بازرگانی آمریکا، مدیریت تمام دامنه های جهان را در اختیار دارد و تخصیص دامنه ها و حفاظت از مالکیت این دامنه ها بر عهده اوست. اینکه آمریکا بخواهد از دسترسی خود به آی کن سوءاستفاده کند، نشان داده است مدیریت دامنه های جهانی باید از انحصار آمریکا به این شکلی که وجود دارد بیرون برود.

فیلترینگ از داخل و تحریم ها از خارج
آسترکی با اشاره به مشکلات مربوط به تحریم های فناوری بیان نمود: کسانی که در حوزه ICT در ایران فعالیت می نمایند عموما با دو مشکل روبه رو هستند؛ یکی مبحث فیلترینگ داخلی است که ما را از امکانات و فرصت های حرفه ای، تجاری، فرهنگی و علمی محروم می کند و مبحث دوم، تحریم های فناوری یا فناتحریم است. ضبط دامنه های رسانه های ایرانی، برگ جدیدی در کتاب مفصل تحریم های فناوری است.
وی با اشاره به اینکه تحریم های فناوری چند حوزه مهم را دربرمی گیرد، توضیح داد: دسترسی به خیلی از پلت فرم ها و نرم افزارها و منابع آنلاین برای افرادی که می خواهند در ایران از آنها استفاده کنند، چه استفاده فنی و تکنیکی، چه استفاده علمی و رسانه ای و چه استفاده تجاری، محدود است. قانونی که آمریکا به آن اتکا می کند برای خیلی از این محدودیت ها و تحریم ها، قانونی می باشد که پیش از ورود اینترنت به ایران منعقد شد است و مربوط به سال ۱۹۹۶ میلادی است.
این کارشناس فناوری اطلاعات افزود: با این حال، تا کنون کمتر درگیر چنین مسئله ای بودیم که آمریکا دامنه یک سایت ایرانی را مصادره کند. چند ماه پیش در مورد خبرگزاری فارس به بهانه وابستگی آن به سپاه پاسداران، این کار انجام شد که آن هم قابل توجیه نبود و اما درباره روزنامه ایران، مالکیت دامنه را به اوفک منتقل کردند و در شناسنامه دامنه، اوفک هولدینگ مالک دامنه شده است و دامنه یک نهاد رسانه ای معتبر را به دفتر کنترل دارایی خارجی وزارت خزانه داری آمریکا منتقل کردند.
آسترکی با اشاره به اینکه این وضعیت بسیار نگران کننده است و نشان داده است امنیت اینترنت ما در خطر است، اضافه کرد: چه فعالان حوزه در بخش خصوصی و چه مدیران دولتی و حاکمیتی باید مراقب باشند و تمهیداتی را در نظر بگیرند که امکان دارد آمریکا روزی کل دامنه های دات کام را برای ایران ببندد. این مورد برای سایت های حاکمیتی یا سایت های بخش خصوصی که اهمیت کلیدی دارند در کشور باید صورت گیرد و خویش را از قید دامنه های دات کام خلاص کنند.
ایشان در ادامه تصریح کرد: البته برای اغلب رسانه ها و شرکت های خصوصی محتمل نیست که چنین مشکلی به وجود بیاید؛ مگر اینکه از سوی سرویس دهنده ای که دامنه را خریداری نموده اند، به علت اینکه آی پی وب سایتی در ایران است، مورد تحریم قرار بگیرند و به احتمال زیاد برای مالکیت دامنه آنها ریسکی وجود ندارد، اما شرکت های خصوصی که سرویسشان در سطح ملی عرضه می شود و سازمان های دولتی، با تهدیداتی که وجود دارد حتما باید از دامنه های آی آر استفاده کنند.
این کارشناس فناوری اطلاعات درباره مشکلات مسدود شدن دامنه توضیح داد: روزنامه ایران بعنوان یک نهاد رسانه ای که سال ها فعالیت داشته و این دامنه ۸۲۰۰ روز تا قبل از اینکه مصادره شود، در مالکیت روزنامه ایران بوده است، سال ها روی دامنه اش کار شده و محتوا روی آن انتشار یافته است. حالا در این شرایط روزنامه ایران علاوه بر اینکه باید دامنه اش را عوض کند، باید از متخصصان موتور جست وجو و سئو برای بازآفرینی وضعیت خودش در وب مشورت بگیرد تا نفوذی که طی سال ها برایش در وب بوجود آمده بود را برای خود بازسازی کند و شاید پس از چند ماه با انجام اقدامات مناسب به موقعیت پیش از از دست دادن دامنه اصلی اش برگردد.




منبع:

1399/02/09
13:00:28
5.0 / 5
2712
تگهای خبر: آنلاین , اینترنت , خدمات , سازمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
WebMeet

webmeet.ir - حقوق مادی و معنوی سایت وب كنفرانس محفوظ است

وب كنفرانس

کنفرانس تحت وب و چت تصویری